keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Koordinaatiota vaativat liikkeet


Kylläpä sitä on vaikea löytää aikaa kuvata treenejä. Olen tehnyt n. 10 sellaista treeniä, mihin en ole saanut aikaiseksi kuvata ohjevideoita. Ai että siellä on kuulkaas hyvää settiä! Tiedossa on mm. yksi treeni minkä 54-vuotias äitini halusi tehdä kanssani (sen jälkeen kun lankutettiin hänen pyynnöstään 2 min) ja MINÄ olin ensimmäisenä ottamassa hetken huilitaukoa... Tosin tein kyllä kovemmalla tahdilla... ;) On myös tiedossa paljon liikkeitä, jotka vaativat koordinaatiota ja tasapainoa samalla kun lihakset tekevät töitä. On monia syitä miksi suosin tällaisia liikkeitä:

- Keskivartalo vahvistuu

- Kehonhallinta parantuu ja lihasryhmät "oppivat" tekemään töitä yhdessä. Hermoston yhteydet muokkautuvat vastaamaan arkielämän haasteita, esim. monessa liikkeessä kumarrutaan/kyykistytään koskemaan käsillä maata ja tätä tarvitaan kengännauhojen solmimisesta pudonneiden tavaroiden keräilyyn. Emme normaalisti huomaa kaikkia aktivoituvia lihaksia arjessa, mutta niiden hyvä koordinaatio vähentää esim. riskiä satuttaa selkänsä nostaessaan jotakin.


- Aivoihin muodostuu uusia hermosoluja. Kollega Miriam Nokiaa haastateltiin jokin aika sitten  heidän tutkimuksestaan, jonka mukaan salitreenin tyylisellä harjoittelulla ei ollut mitään vaikutusta neurogeneesiin eli uusien hermosolujen muodostumiseen aikuisiällä (rotilla). Aerobinen harjoittelu paransi aivojen muokkautumiskykyä parhaiten. Lainaten aiempaa postaustani: Oman kehon painolla tehtävät liikkeet ovat erittäin stimuloivia hermostolle, ja verrattuna painojen nosteluun salilla, leuanvedot, punnerrukset, pistoolikyykyt, hypyt, kiipeily ja roikkuminen ovat paljon tehokkaampia vahvistamaan aivojen ja kehon välisiä yhteyksiä. Koko kehon liikuttaminen vaatii enemmän koordinaatiota ja hermoyhteyksiä kuin kehon osien liikuttaminen salilla. Haastavien kehon painolla tehtävien liikkeiden tekeminen, ja siten neurologisten yhteyksien vahvistaminen, on tärkeä avain yleiseen liikunnalliseen suoriutumiseen lajissa kuin lajissa.


- Aivot tekevät muutenkin töitä. Otsalohkossa sijaistee toiminnanohjauksemme, jota tarvitaan kun mietit pitikö se kahvakuula olla tukijalan puoleisessa kädessä ja taivutettiinko kroppaa vasemmalle ja mitäs sitten tapahtui... Työmuisti saa myös harjoitusta kun yrittää pysyä toistojen perässä.

- Se nyt vaan on pirun hauskaa opetella uusia liikkeitä ja tuntea "uusien" lihasten aktivoituvan :) Vähän niinkuin tanssia.

- Aika menee nopeasti kun joutuu keskittymään erilaisten liikkeiden oikeaan suorittamiseen. Oho, nytkö se ajastin jo piippasi?

- Tasapaino ja notkeus paranevat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti